Domácí houstičky/ rohlíčky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 2 šálky vlažného mléka
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukr krupice
- 50 gramů Hery
- 2 vejce (jedno do těsta, jedno na pomazávání)
- podle vlastního uvážení mák
- kmín
- hrubá sůl - na posypání
Postup Domácí houstičky/ rohlíčky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme kvásek: 1 šálek vlažného mléka, přidáme rozdrobené kvasnice, 1 lžíci polohrubé mouky a jednu lžičku cukr krupice. Dáme na teplé místo a čekáme dokud nám kvásek nevykvasí.
Příprava těsta: Do misky si dáme 500 gramů polohrubé mouky, přidáme 2 lžičky soli a promícháme.
Přidáme vykvašený kvásek, dolijeme zbytek vlažného mléka, 50 gramů změklé Hery a vmícháme 1 rozšlehané vajíčko.
Těsto propracováváme.
Když je vše spojeno, dáme těsto na pomoučený vál, nebo silikonovou podložku, aby se těsto nelepilo. Těsto propracováváme do pevnější hmoty. Podle potřeby dosypáváme mouku. Když je těsto správně propracované dáme zpět do misky a na vrch pomoučíme. Můžeme přikrýt utěrkou a dáme vykynout opět na teplé místo cca 1 hodinu. Dáváme pozor, aby nám těsto nepřekypělo! Vykynuté těsto dáme znovu na pomoučený vál, propracujeme a podle uvážení si odděláváme kousky, které vyválíme do nudličky a z té pleteme houstičky. Nebo můžeme vyválet silnější nudličky, lehce zakroutit a máme rohlíčky.
Houstičky dáme na vymazaný plech nebo na pečicí papír.
Posypeme buď mákem solí nebo kmínem.
Dáme na chvíli péct a postupně potíráme 2. rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 180 stupních.:)