Domácí chleba bez hnětení
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 3 hrnečky žitné chlebové mouky (unbleached)
- 1 hrneček (250 ml) pšeničné chlebové mouky (whole wheat)
- 1 hrneček žitné mouky (rye)
- 1 hrneček špaldové mouky (spelt)
- 1 kávové lžičky soli (podle chuti)
- 1½ kávové lžičky mletého kmínu
- 2 kávové lžičky celého kmínu
- ¾ kávové lžičky sušeného droždí
Postup Domácí chleba bez hnětení
Postup přípravy receptu
-
Směs promícháme na sucho a postupně přidáváme pomalu a podle hmotnosti 2 a 1/2 až 3 hrnečky teplé vody. Vše smíchat dohromady, těsto bude dost lepkavé, nedělat moc řídké ani husté.
Přikrýt plastikovou folií a nechat kynout 12 hodin (buď přes noc nebo zadělat ráno a upéci večer) pokojová teplota. Vyndat na pomoučněné prkno, roztáhnout do čtverce a nechat kynout pod utěrkou 15 minut.
Přeložit na 4x, vytvořit bochánky a nechat kynout pod utěrkou 1 hodinu. Po 0,5 hodině kynutí (nastavte si časový spínač nebo hlídejte hodiny), zapnout troubu na 230°C a vložit mísu (kameninová, porcelánová nebo litinová) s pokličkou.
Po 30 minutách mísu vyndat, vytřít slabě olejem a vložit těsto. Dát zpět do trouby, přikrýt pokličkou a péci 30 minut. Poté sundat pokličku a péci dalších 15 minut odkryté.
Recept je pro 2 chleby, jestliže chcete jeden chleba, upravit poměr receptu na polovinu. Též můžete změnit druh mouky.