Cuketový chléb s černými olivami {Bezlepkový}
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 3/4 hrnku kukuřičné polenty
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/3 hrnku rýžové mouky
- 2 hrnky vyždímané nastrouhané cukety (aby jí 2 hrnky byly po vymačkání tekutin, stačí ručně, co to jen půjde)
- 3 vejce
- 3/4 hrnku mléka (nebo podmáslí)
- 1 plátek másla (asi 1cm hrubý, rozpustit)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 25 černých oliv
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky (lze vynechat)
- 1,5 čajové lžičky jedlé sody
- 1,5 čajové lžičky soli
- pepř
- dýňová semínka na posypání
Postup Cuketový chléb s černými olivami {Bezlepkový}
Postup přípravy receptu
-
Prvně jsem si nastrouhala cuketu (cca 1 a půl střední cukety, ale měla jsem mix žluté a zelené), část na hrubo, část na jemno. Dala jsem ji do cedníku, posypala asi 1/2 lžičkou soli, nechala ji okapat.
V jedné míse jsem smíchala všechny suché ingredience (přidat zbylou lžičku soli). V druhé míse jsem smíchala všechny tekuté ingredience a vejce a snažila jsem se je vyšlehat trochu do pěny. Asi po 15 minutách jsem se rukama snažila vymačkat co nejvíce tekutin z cukety.
Do tekuté směsi jsem vmíchala sypkou a pak jsem přidala cuketu, olivy a plátky česneku, zamíchala. Těsto jsem rozložila do teriny, jejíž spodek jsem vyložila pečícím papírem a ještě ji celou vymazala olivovým olejem (nebo je možné máslem, ale olej je v tomto případě trošku lepší), vrch jsem posypala dýňovými semínky.
Do trouby vyhřáté na 190°C jsem chléb dala péct na 45 minut, s jedním otočením v polovině pečení. Po upečení jsem chlebu nožem trochu pomohla od okrajů, ale díky pečícímu papíru vespod pak stačí terinu s chlebem vzít, na vrch dát prkénko nebo velký talíř a na něj chléb vyklopit. Jde to samo.