Cuketový chléb s černými olivami {Bezlepkový}

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

3/4 hrnku kukuřičné polenty
1/2 hrnku kokosové mouky
1/3 hrnku rýžové mouky
2 hrnky vyždímané nastrouhané cukety (aby jí 2 hrnky byly po vymačkání tekutin, stačí ručně, co to jen půjde)
3 vejce
3/4 hrnku mléka (nebo podmáslí)
1 plátek másla (asi 1cm hrubý, rozpustit)
2 polévkové lžíce olivového oleje
25 černých oliv
3 stroužky česneku nakrájené na plátky (lze vynechat)
1,5 čajové lžičky jedlé sody
1,5 čajové lžičky soli
pepř
dýňová semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Prvně jsem si nastrouhala cuketu (cca 1 a půl střední cukety, ale měla jsem mix žluté a zelené), část na hrubo, část na jemno. Dala jsem ji do cedníku, posypala asi 1/2 lžičkou soli, nechala ji okapat.

  2. V jedné míse jsem smíchala všechny suché ingredience (přidat zbylou lžičku soli). V druhé míse jsem smíchala všechny tekuté ingredience a vejce a snažila jsem se je vyšlehat trochu do pěny. Asi po 15 minutách jsem se rukama snažila vymačkat co nejvíce tekutin z cukety.

  3. Do tekuté směsi jsem vmíchala sypkou a pak jsem přidala cuketu, olivy a plátky česneku, zamíchala. Těsto jsem rozložila do teriny, jejíž spodek jsem vyložila pečícím papírem a ještě ji celou vymazala olivovým olejem (nebo je možné máslem, ale olej je v tomto případě trošku lepší), vrch jsem posypala dýňovými semínky.

  4. Do trouby vyhřáté na 190°C jsem chléb dala péct na 45 minut, s jedním otočením v polovině pečení. Po upečení jsem chlebu nožem trochu pomohla od okrajů, ale díky pečícímu papíru vespod pak stačí terinu s chlebem vzít, na vrch dát prkénko nebo velký talíř a na něj chléb vyklopit. Jde to samo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!