Čokoládový dvoupatrový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:(30cm)
10 vajec
300 g cukru písek
2 špetky soli
10 lžic oleje
240 g hladká mouka
60 g kakao
Korpus: (20cm)
5 vajec
150 g cukru písek
špetka soli
5 lžic oleje
120 g hladké mouky
30 g kakao
Základní poleva:
250 g Hera
300 g čokoláda na vaření
5 lžic kakaa
Krém:
750 g másla
750 ml mléka
15 lžic polohrubé mouky
2 smetany ke šlehání
cukr moučka podle chuti
Broskvová marmeláda
10 banánů
1 bílá poleva dr.Oetker
2 tmavá poleva dr.Oetker
2 čokoládový posyp (drcená čokoláda – prodej Lidl)

Postup přípravy receptu

  1. Na korpusy si vyšleháme sníh z bílků se solí a cukrem, do pevného sněhu tvořícího špičky střídavě zašleháme žloutky a olej a poté jemně vmícháme prosátou mouku s kakaem.

  2. Pečeme ve formě vyložené pečicím papírem v troubě předehřáté na 150°C, menší korpus cca 35-40 minut, větší cca 50-55 minut. Špejlí ke konci kontrolujeme, zda je korpus upečený i uvnitř (podrobnější postup viz odkaz v poznámce).

  3. Na krém smícháme mléko s moukou a svaříme na hustý bešamel, necháme vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, postupně zašleháme studený bešamel a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu (šlehačku).

  4. Pokud je korpus vyboulený, seřízneme nahoře lehce do roviny a otočíme spodní stranou nahoru - tím získáme ideální rovinu pro polevu. Poté prořízneme dvakrát podélně, získáme tři pláty. Spodní plát pomažeme marmeládou, potřeme cca 1 cm vrstvou krému, do kterého zatlačíme podélně rozkrojené banány a přiklopíme prostředním plátem. Postup opakujeme, poslední plát již jen přiklopíme.

  5. Celý korpus pomažeme po stranách krémem - jen aby se zarovnaly prořezy a tvar se začistil (konečná vrstva se udělá po zatuhnutí krému v dortu v lednici). Stejným způsobem zpracujeme oba korpusy a dáme vychladit a proležet přes noc do lednice.

  6. Připravíme si čokoládové ornamenty na konečné zdobení dortu - kupované polevy rozehřejeme ve vodní lázni, odstřihneme roh sáčku na cca 1-2 mm otvor. Prkénko obalíme potravinovou folii, naneseme čokoládu do požadovaných tvarů, namalované ornamenty přeneseme do lednice opět ztuhnout. Případně použijeme formy na čokoládové ornamenty (u tohoto dortu tmavé - ruční, bílé - z formy).

  7. Druhý den necháme zbylý krém lehce povolit, prošleháme opět a naneseme na boky v cca 0,5 cm vrstvě, na vrchním okraji vedeme krém asi 2 mm přes okraj (zabrání polevě přetéct na boky). Necháme v lednici krátce ztuhnout a poté naneseme na boky čokoládovou drť (posyp).

  8. Na polevu rozehřejeme ve vodní lázni Heru, čokoládu a vmícháme prosáté kakao. Lehce vychladlou polevu nanášíme lžící od okrajů do středu, do teplé polevy namalujeme bílou rozehřátou polevou vlnovku, tahem špejle barvy propojíme, poklademe či zapícháme bílé ornamenty.

  9. Vychladlou polevu zdobíme kopečky krému a tmavými ornamenty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!