Čokoládovo-hruškový křehký koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 balení listového těsta
3 - 4 hrušky (lze použít i hrušky z kompotu-odkapané)
1/2 citronu - šťáva
náplň:
85 g másla
60 g moučkového cukru
1 vejce
70 g polohrubé mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
60 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa na pečení
Na potření těsta - 1 vejce
Na posyp moučníku - hrst sekaných mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Připravené hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme na půlky, vyjádříme a vložíme do studené vody s vymačkaným citronem.

  2. Náplň: Vyšleháme změklé máslo a cukr do pěny, přidáme vejce a opět vše vyšleháme v pěnu. Poté přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva, mandlemi a kakaem, vše spojíme v jednu hmotu.

  3. Těsto: Listové těsto rozdělíme na 2 díly - každý díl vyválíme na placku. Připravíme si 2 talíře - jeden o průměru 19 cm, druhý o průměru 24 cm. Na talíře položíme vyválené placky a nožem odkrojíme přebytečné těsto (viz foto níže). Tím je připravený základ pro moučník;-)

  4. Na pečící papír položíme menší placku těsta, na kterou naneseme opatrně připravenou náplň tak, aby nám po obvodu placky zůstal cca 1,5 cm kraj bez náplně (viz foto níže).

  5. Na náplň dokola položíme připravené (osušené) hrušky (viz foto níže), kraj bez náplně potřeme vajíčkem a přikryjeme vše druhou (větší) plackou těsta.

  6. Spoje řádně zmáčkneme, aby náplň během pečení nevytekla.

  7. Celý moučník před upečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.

  8. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut dozlatova (po 7 minutách pečení troubu trochu zeslabíme). Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!