Čočková polévka s vaječným koňakem podle Tejajky
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g červené čočky
- 3 ks brambor
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 5 stroužků česneku
- 100 ml smetany na šlehání
- 1 zarovnaná KL hladké mouky
- Sůl
- mletý zázvor
- rozmarýn
- 5 kusů hřebíčku
- 3 PL vaječného koňaku
- 1 pikantní klobása
- 1,5 l vývaru
Postup Čočková polévka s vaječným koňakem podle Tejajky
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, oloupeme. Brambory nakrájíme na drobné kostky, mrkev na půlkolečka, klobásku na kolečka. Do cibule napícháme hřebíček.
Do vroucího vývaru vložíme čočku, brambory, klobásu, mrkev, cibuli a celé stroužky česneku.
Přidáme ostatní koření a velmi pomalým varem perlíme cca 12 minut.
Vyjmeme cibuli a bobkový list.
Ve smetaně rozšleháme mouku a pomalu vlijeme do polévky, ještě mírně provaříme asi 10 minut.
Odstavíme z plotýnky, vlijeme koňak, necháme asi 5 minut propojit chutě, pak případně dochutíme dle sebe a ještě 5 minut necháme stát. Polévká je jemné, smetanové chuti, hustá a ne těžká. Voní velice příjemně. Po 3 hodinách rozležení je ještě lepší – slova mého manžela, který si šel přidat.