Cmunda z Ostravice
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Brambory
- cibule
- česnek
- sůl
- pepř
- majoránka
- vejce
- krupička
- sádlo
- kysané zelí
- uzená krkovička
- vše dle počtu strávníků
Postup Cmunda z Ostravice
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme(2/3 na jemném struhadle a 1/3 na hrubém struhadle. Slijeme přebytečnou vodu co brambory pustí.
Na jemném struhadle strouháme česnek podle chuti a na hrubém cibuli.
Směs promícháme, osolíme, opepříme a přidáme trochu pepře a majoránku.
Vmícháme vajíčko, podle množství(škvarky) a trochu dětské krupičky (může být i hrubá mouka), aby nebylo těsto moc řídké.
Pečeme na pánvi mírně vymaštěné sádlem.
Zelí propláchneme ve vodě (kdo rád hodně kyselé ať neproplachuje), zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit.
Oloupanou syrovou bramboru nastrouháme a promícháme s moukou. Jestli je brambora málo vodnatá a hmota je moc hustá, zředíme trochou vody. Toto přidáme k téměř měkkému zelí, rozmícháme a povaříme do změknutí.
Přidáme podle chuti cukr, případně dosolíme a vmícháme na sádle dorůžova usmaženou cibulku. Necháme přejít varem.
Servírujeme na talíři bramborový placek, na polovinu dáme zelí a plátek upečené uzené krkovičky a druhou polovinou bramboráku překryjeme.