Cmunda z Ostravice

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Brambory
cibule
česnek
sůl
pepř
majoránka
vejce
krupička
sádlo
kysané zelí
uzená krkovička
vše dle počtu strávníků

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme(2/3 na jemném struhadle a 1/3 na hrubém struhadle. Slijeme přebytečnou vodu co brambory pustí.

  2. Na jemném struhadle strouháme česnek podle chuti a na hrubém cibuli.

  3. Směs promícháme, osolíme, opepříme a přidáme trochu pepře a majoránku.

  4. Vmícháme vajíčko, podle množství(škvarky) a trochu dětské krupičky (může být i hrubá mouka), aby nebylo těsto moc řídké.

  5. Pečeme na pánvi mírně vymaštěné sádlem.

  6. Zelí propláchneme ve vodě (kdo rád hodně kyselé ať neproplachuje), zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit.

  7. Oloupanou syrovou bramboru nastrouháme a promícháme s moukou. Jestli je brambora málo vodnatá a hmota je moc hustá, zředíme trochou vody. Toto přidáme k téměř měkkému zelí, rozmícháme a povaříme do změknutí.

  8. Přidáme podle chuti cukr, případně dosolíme a vmícháme na sádle dorůžova usmaženou cibulku. Necháme přejít varem.

  9. Servírujeme na talíři bramborový placek, na polovinu dáme zelí a plátek upečené uzené krkovičky a druhou polovinou bramboráku překryjeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!