Cikánský guláš

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2 lžíce oleje
100 g cibule
1 PL octa
300 g libového hovězího masa
nejlépe krk nebo kližka
1- 2 lžičky papriky
sůl
česnek (1 stroužek)
kmín
majoránka
1 bobkový list
2 PL rajské šťávy nebo trochu protlaku
1 PL hladké mouky
50 g rajčat - volitelné
1 paprika (50 g) - volitelné
1 sladkokyselá okurka - volitelné
pálivá paprika - volitelné

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme do červena nadrobno nakrájenou cibuli, pokropíme lžící octa, přidáme na kostičky nakrájené maso, osmahneme je, osolíme, posypeme paprikou, podlijeme horkou vodou a dusíme téměř do měkka.

  2. Během dušení do omáčky přidáme trochu kmínu, majoránky, bobkový list, utřený nebo drobně pokrájený česnek, nakonec přidáme 2 lžíce rajské šťávy nebo trošku protlaku. Když je maso měkké, vyndáme ho, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a rajskou šťávou. Vrátíme maso a prováříme asi 20 minut.

  3. Nyní můžeme přidat i rajčata (spařená, oloupaná a pokrájená), papriku zbavenou jádřince. nakrájenou na nudličky, kyselou okurku. také nakrájenou na nudličky a podle chuti doplníme pálivou paprikou. Nakonec dochutíme podle potřeby.

  4. Guláš podáváme s dušenou rýží, vařenými brambory, těstovinami nebo s chlebem. Je to odlehčená verze bez klobásy, dělaná jen na trošce oleje. 1 porce * kcal=361 * T=26.7 * S=8.6 (T=tuky, S=sacharidy)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!