Chobotňáci přímo od moře - rychlí a vynikající
Recepty, Mořské plodySuroviny
- 300 g kalamár nebo chobotniček (nejlépe rovnou z rybího trhu na břehu moře)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 rajče
- větší lžíce dobrého rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
- bylinky podle chuti
- hrst nakládaných oliv (nemusí být)
- parmezán
- těstoviny
Postup Chobotňáci přímo od moře - rychlí a vynikající
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si dáme vařit přílohu - těstoviny podle chuti, my máme nejraději špagety.
Očištěné kalamáry nebo chobotničky (nebo od obojího trochu) omyjeme, pokrájíme na menší kousky. Připravíme si i rajče - nakrájet na malé kostičky, i se slupkou.
Na oleji orestujeme cibulku na kostičky a česnek na plátky. Přidáme kalamáry, asi minutku restujeme, přihodíme rajčátko, přidáme rajský protlak a ještě asi dvě minutky mícháme a opékáme, dokud rajče trochu nezměkne. Déle by to nebylo dobré, kalamáry by ztvrdly.
Nakonec vlijeme asi 1 naběračku vody z těstovin, vypneme, vhodíme olivy, už nevaříme. Podle chuti dosolíme (dřív nesolit - voda z těstovin je slaná), případně opepříme, můžeme přidat i nasekanou čerstvou bazalku či jiné koření nebo bylinky podle chuti.
Směs smícháme s těstovinami a posypeme nastrouhaným parmezánem.