Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

600 g brambor syrových - nastrouhat na malé slzičce (lze i rozmixovat)
1-2 KL soli
polohrubá mouka - podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Z nastrouhaných brambor slít vodu, trochu je i vymačkat a osolit.

  2. Potom postupně přidávat mouku a pořádně vymíchat těsto.

  3. Množství mouky je závislé na vlhkosti brambor.

  4. Těsto musí být jen natolik tuhé, aby se noky nerozvařily, ale aby také po uvaření nebyly moc tuhé.

  5. Nejlépe je provést zkoušku s jedním nokem - pokud se nerozvaří, mohou se zavařit i ostatní.

  6. Lžicí namáčenou do vody vykrajovat noky a vhazovat je do vařící se osolené vody.

  7. Když vyplavou, nechat je ještě pár minut vařit, pak je děrovanou naběračkou vyndavat (na zkoušku 1 rozkrojit) a rovnou házet do připraveného zelí, nejlépe promíchaného s výpečky.

  8. Je také možné a lépe vypadající, když se dají samostatně do misky s rozpuštěným tukem, nejlépe se sádlem. V tuku se musí dobře obalit, aby se neslepily.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!