Chlupáči s uzeným a cibulovým zelím
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Na chlupaté knedlíky:
- 3/4 kg syrových brambor
- 1 vajíčko
- 1/4 kg hrubé mouky
- sůl
- Na zelí:
- 5 velkých cibulí
- sáček kysaného zelí
- lžíci sádla
- sůl
- cukr
- mletý kmín
Postup Chlupáči s uzeným a cibulovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Oškrábané brambory nastrouháme najemno. Slijeme přebytečnou vylouhovanou vodu, osolíme a přidáme vejce a hrubou mouku. Vytvoříme těsto a necháme chvíli odležet.
Pak polévkovou lžící namočenou ve vodě vykrajujeme knedlíky a házíme je do vroucí osolené vody. Podle velikosti vaříme asi 10 minut. Knedlíky ve vodě opatrně mícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu.
Cibulové zelí připravíme tak, že na sádle zpěníme na proužky nakrájenou cibuli, necháme samostatně asi 3 minut dusit, potom přidáme pokrájené kysané zelí (bez kyselého nálevu), ochutíme cukrem, solí a mletým kmínem a za podlévání dusíme, až je zelí měkké. Pokud se voda sama nevyvařila, zbytek slijeme a zelí dochutíme cukrem nebo octem.
Chlupaté knedlíky a zelí doplníme samozřejmě masem, nejlépe uzeným, a vše bohatě posypeme osmaženou cibulkou.