Chléb pečený v římském hrnci - postup
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 balení pšenično-žitné mouky na domácí chléb - 900 g
- 3 lžičky kmínu - mix celý a drcený
- 2 lžičky lněného semínka - možno vynechat,
- 2,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 6 dl vody
- Mám římský hrnec o objemu 4 lt, kdo má podstatně menší, tak udělá z menší dávky.
- Pro pečení v římském hrnci si můžeme vybrat kterýkoliv jiný recept na chléb.
Postup Chléb pečený v římském hrnci - postup
Postup přípravy receptu
-
Pokud vlastníme větší domácí pekárnu - mám Eta-Harmony, tak můžeme zadělat těsto v ní. Do nádoby dáme jako první vodu, pak prosátou mouku do které jsme alespoň trochu zamíchali sůl a semínka, nahoru na mouku dáme cukr a rozdrobíme čerstvé droždí.
Zvolíme program Těsto a po zadělání necháme vykynout na teple v míse přikryté utěrkou. Nebo necháme v pekárně, ale vyjmeme než nám z formy uteče.
Jinak si uděláme z trošky vlažné vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouku se solí, kmínem, lněným semínkem, přidáme vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
V té době si už namočíme římský hrnec zhruba na 1/2 hodiny do vlažné až teplé vody. Pak ho vevnitř utěrkou vysušíme, glazovaný vevnitř slabě potřeme olejem nebo vyložíme papírem na pečení, jak dno, tak i boky. Na neglazované bych asi používala jen ten papír. Pokud to neuděláme, tak se nám těsto přilepí a chleba bysme pak odtrhávali v kusech.
Vykynuté těsto dáme na vál, ještě jednou ho propracujeme a buď uděláme bochník a vložíme do římského hrnce nebo těsto rozprostřeme přes celý hrnec - takto dělávám já. V tom případě nemusí být těsto až tak moc tuhé.
Hrnec přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Nahoře pak uděláme pilkovým nožem velmi opatrně pár zářezů, nůž si můžeme potřít olejem a povrch potřeme buď vlažnou vodou, mlékem nebo ani nemusíme ničím.
Hrnec přiklopíme, vložíme do studené trouby a na střední teplotu pečeme něco málo přes hodinu - dle teploty trouby. Mám plynovou, tak stupně nenapíšu. V plynové troubě je třeba teplotu zvyšovat postupně, ale nepeču úplně na plný výkon, nevím, jak to napsat. Prostě knoflík mám nastavený asi ve 2/3. V poslední třetině pečení odstraníme víko a chléb volněji dopečeme, bude mít vybarvenou kůrku. Já osobně mám raději světlé chleby.