Červenobílá zelňačka
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g bílého kysaného zelí v pytlíku
- 675 g sterilovaného červeného zelí i s nálevem (ve sklenici)
- 2 hrsti rozmačkaných sušených hub
- 1 pikantní klobása (já měla maďarskou)
- kousek uzené slaniny
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- celý kmín
- mletý pepř
- sůl
- 1 KL mletého nového koření
- 1 KL tymiánu
- 1 KL medvědího česneku
- 3 ks bobkového listu
- cca 1 PL červené sladké papriky
- cca 1 PL červené pálivé papriky
- 6 menších brambor
- 2 zakysané smetany
- tuk (sádlo) do kastrolu, kde budeme dělat polévku
- 4 litry vody
Postup Červenobílá zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si dáme namočit houby, asi tak do 1/2 l vody, kam ještě přidáme trochu kmínu a pepře, oškrabeme brambory, oloupeme cibuli a česnek. Nálev z hub budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění.
V kastrolu si rozpálíme sádlo, zpěníme nakrájenou cibuli na drobno a česnek na plátky a obě papriky. Necháme rozvonět, ale mícháme. Po chvilce tam vysypeme obě zelí i s nálevy a promícháme, podlijeme asi 1,5 – 2 litry vody, podle chuti přidáme tymián, mleté nové koření, malinko přisolíme, opepříme, ale počkáme si na výslednou chuť obou vod. Zelí provaříme cca 12 minut, vlijeme tam houby i s nálevem, nakrájenou klobásku na tenká kolečka a vaříme dalších 10 minut.
V téže chvíli brambory nakrájíme na drobné kousky, dáme vařit asi do litru vod – osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list, můžeme přidat ten medvědí česnek – nálev z brambor budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění - a perlíme do měkka.
Po této době, by mělo být zelí, houby uvařené tak akorát. Smícháme obě smetany, z polévky do smetany budeme opatrně přidávat po lžíčkách horkou vodu a kvedlat, aby se smetany nezdrcly. Až vznikne hustší jemná kašička, směs vléváme za stáleho míchání do polévky a prováříme asi 5 minut na malé teplotě, jen properlujeme.
Ochutnáme, případně dochutíme, vložíme tam brambory i s vodou, promícháme a chvíli necháme spojit chutě už na vypnutém sporáku. Kdo chce, ještě dochutí a můžeme podávat. Já nemusela už dochucovat ani octem ani jiným kořením. Polévka je velmi svěží, hustá, ale ne těžká a spolehlivě stačí jako samostatné jídlo Po rozležení druhý den je ještě lepší a z množství 4,5 litru teda moc nezbývá. Já nezahušťovala už ničím, husté to bylo dle nás dost, pokud někdo chce, zahustí moukou, ale pak provaří delší dobu. Můžeme ozdobit zakysanou smetanou