Červenobílá zelňačka

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g bílého kysaného zelí v pytlíku
675 g sterilovaného červeného zelí i s nálevem (ve sklenici)
2 hrsti rozmačkaných sušených hub
1 pikantní klobása (já měla maďarskou)
kousek uzené slaniny
3 cibule
3 stroužky česneku
celý kmín
mletý pepř
sůl
1 KL mletého nového koření
1 KL tymiánu
1 KL medvědího česneku
3 ks bobkového listu
cca 1 PL červené sladké papriky
cca 1 PL červené pálivé papriky
6 menších brambor
2 zakysané smetany
tuk (sádlo) do kastrolu, kde budeme dělat polévku
4 litry vody

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si dáme namočit houby, asi tak do 1/2 l vody, kam ještě přidáme trochu kmínu a pepře, oškrabeme brambory, oloupeme cibuli a česnek. Nálev z hub budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění.

  2. V kastrolu si rozpálíme sádlo, zpěníme nakrájenou cibuli na drobno a česnek na plátky a obě papriky. Necháme rozvonět, ale mícháme. Po chvilce tam vysypeme obě zelí i s nálevy a promícháme, podlijeme asi 1,5 – 2 litry vody, podle chuti přidáme tymián, mleté nové koření, malinko přisolíme, opepříme, ale počkáme si na výslednou chuť obou vod. Zelí provaříme cca 12 minut, vlijeme tam houby i s nálevem, nakrájenou klobásku na tenká kolečka a vaříme dalších 10 minut.

  3. V téže chvíli brambory nakrájíme na drobné kousky, dáme vařit asi do litru vod – osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list, můžeme přidat ten medvědí česnek – nálev z brambor budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění - a perlíme do měkka.

  4. Po této době, by mělo být zelí, houby uvařené tak akorát. Smícháme obě smetany, z polévky do smetany budeme opatrně přidávat po lžíčkách horkou vodu a kvedlat, aby se smetany nezdrcly. Až vznikne hustší jemná kašička, směs vléváme za stáleho míchání do polévky a prováříme asi 5 minut na malé teplotě, jen properlujeme.

  5. Ochutnáme, případně dochutíme, vložíme tam brambory i s vodou, promícháme a chvíli necháme spojit chutě už na vypnutém sporáku. Kdo chce, ještě dochutí a můžeme podávat. Já nemusela už dochucovat ani octem ani jiným kořením. Polévka je velmi svěží, hustá, ale ne těžká a spolehlivě stačí jako samostatné jídlo Po rozležení druhý den je ještě lepší a z množství 4,5 litru teda moc nezbývá. Já nezahušťovala už ničím, husté to bylo dle nás dost, pokud někdo chce, zahustí moukou, ale pak provaří delší dobu. Můžeme ozdobit zakysanou smetanou


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!