Černý pivní chleba

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
120 g vody
lžičku sladěnky (nebo sladovitu)
20 g droždí
150 g hladké mouky
Dále:
40 g žita
40 g pšenice
100 g horké vody
170 ml piva
2 lžičky drceného kmínu
40 g sojových vloček
20 g žitných otrub
3 lžíce lněného semínka
2 lžíce slunečnicového semínka
2 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

  2. Přidáme namočený šrot a zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout.

  3. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypáváme zbytkem pšeničné chlebové mouky.

  4. Vytvarujeme kulatý nebo oválný bochník, oválíme ho v žitné mouce, na plechu s pečícím papírem nebo fólií libovolně svrchu nařízneme a necháme nakynout.

  5. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (200-220°C/45-40 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!