Černý pivní chleba
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na omládek:
- 120 g vody
- lžičku sladěnky (nebo sladovitu)
- 20 g droždí
- 150 g hladké mouky
- Dále:
- 40 g žita
- 40 g pšenice
- 100 g horké vody
- 170 ml piva
- 2 lžičky drceného kmínu
- 40 g sojových vloček
- 20 g žitných otrub
- 3 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- 2 lžičky soli
- 100 g žitné chlebové mouky
- 250 g pšeničné chlebové mouky
Postup Černý pivní chleba
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.
Přidáme namočený šrot a zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout.
Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypáváme zbytkem pšeničné chlebové mouky.
Vytvarujeme kulatý nebo oválný bochník, oválíme ho v žitné mouce, na plechu s pečícím papírem nebo fólií libovolně svrchu nařízneme a necháme nakynout.
Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (200-220°C/45-40 minut).