Celozrnné podmáslové housky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 1/2 hrnku pšeničné celozrnné mouky
- 1 1/2 hrnku žitné celozrnné mouky
- 1 1/2 hrnku chlebové mouky
- 1 1/2 hrnku podmáslí
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 kostka droždí
- 40 g másla
- 1 čajová lžička cukru
- 1,5 čajové lžičky soli
- 1 vejce
- sezamová a lněná semínka na posypání
Postup Celozrnné podmáslové housky
Postup přípravy receptu
-
Do vody s cukrem jsem rozdrobila droždí a nechala vzejít kvásek. V kastrůlku jsem nechala rozpustit máslo.
Do mísy jsem si vsypala odměřené mouky a sůl. Ale pro začátek jsem dala jen ¾ hrnku mouky chlebové.
Když kvásek vzešel, vlila jsem jej spolu s podmáslím a mlékem k moukám a vařečkou je zamíchala. Vzniklo lepivé těsto, z mísy jsem jej přendala na pracovní plochu a už ručně jsem do něj postupně vmíchávala zbytek chlebové mouky, dokud těsto lepilo jen trošku = nelepilo se k rukám, ale jen trochu k pracovní ploše. Tudíž je dost možné, že se nespotřebuje všechna předepsaná chlebová mouka, ale třeba jen 1 ¼ hrnku.
Těsto jsem vrátila zpátky do mísy a nechala jej pod fólií kynout, dokud nezdvojnásobilo svůj objem (1 ½ – 2hodiny, záleží na teplotě v místnosti).
Po vykynutí jsem z něj ukrajovala kousky, které jsem vyválela v prameny požadované délky a po třech je vždy splétala do housek.
Přenesla jsem je na pekáč vyložený zlehka pomoučněným pečícím papírem a dala jim ještě další půl hodinu kynutí pod utěrkou.
Před vložením do trouby jsem je pomazala rozšlehaným vajíčkem a posypala semínky.
Pletýnky se pekly na 190°C dozlatova (záleží na troubě, může to zabrat zhruba 25minut, je třeba trochu to hlídat).