Burgery s domácí bbq omáčkou a brioškami

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Burgery:
900 g hovězího masa (může být krk, vysoká plec aj.)
sůl
pepř
olivový olej
Bbq omáčka:
1 cibule (65 g)
2 polévkové lžíce oleje
65 g třtinového cukru
50 g rajského protlaku
2 stroužky česneku
na špičku nože mletého chilli
1 vrchovatá lžička uzené papriky
2 cl jablečného octa (2 lžíce)
2 cl worchestrové omáčky (2 lžíce)
5 cl bourbonu
400 g loupaných konzervovaných rajčat
čerstvě mletý pepř
důl
Briošky:
15 g droždí
1 lžíce cukru (12 g)
250 ml mléka
40 g másla
2 žloutky
400 - 440 g hladké mouky +1 lžíce na kvásek
50 g polohrubé mouky
1 čajová lžička soli
mléko na potírání
vejce na potírání
sezamová semínka na posypání
Na doplnění:
římský salát
slanina
rajčata

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si briošky. Dejte ohřát mléko, aby bylo vlažné, ale ne horké. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru a mouky. Promíchejte. Přilijte asi polovinu ohřátého mléka a rozmíchejte vidličkou. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut. Do druhé poloviny vložte pokrájené máslo a rozpusťte. Ve vychladlé mléčné směsi rozmíchejte 2 žloutky. Do mísy dvakrát přesejte oba druhy mouky se solí. Udělejte uprostřed důlek, vlijte vzešlý kvásek a mléčnou směs s vejci. Začněte vypracovávat těsto. Pokud bude hodně lepivé, přidejte ještě mouku. Těsto vyklopte na hladkou pracovní plochu a dál propracovávejte, dokud přestane být lepivé. Vložte zpět do mísy, potřete mlékem, překryjte mísu utěrkou a nechte kynout 1 hodinu. Během kynutí těsto propracujte. Těsto rozdělte na 6 stejných kousků. Vytvořte bochánky. Postupujte stejně tak, jako kdybyste vyráběly dukátové buchtičky. Bochánky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete mlékem a nechte 20 minut kynout. Rozšlehejte vejce. Povrch bulek důkladně potřete, posypte sezamovými semínky a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte 20 – 25 minut dozlatova. Hotové nechte vychladnout.

  2. Uvařte bbq omáčku. Cibuli nakrájejte najemno. Do kastrolku nalijte 2 lžíce oleje a cibuli pozvolna opékejte dozlatova. Bude to trvat 10 – 15 minut. Přisypte cukr a míchejte, dokud nezačne pomalu karamelizovat. Přidejte rajský protlak, podrcený česnek, uzenou papriku, worchestrovou omáčku, bourbon, jablečný ocet, chilli, trochu pepře a větší špetku soli. Za stálého míchání vařte 3 minuty. Zalijte konzervovanými rajčaty a vařte pozvolna asi půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne. Rozmixujte tyčovým mixérem.

  3. Maso umelte na masovém strojku. Smíchejte se solí a pepřem. Z masa vytvořte šest karbanátků. V každém udělejte uprostřed malý důlek. Maso se při pečení zformuje. Potřete olejem a položte na rozpálený gril. Opékejte po pár minutách z obou stran tak, aby bylo maso uprostřed na dotyk pružné. Nechte odležet asi 2 minuty.

  4. Rozkrojte bulky, na řezu opečte na grilu. Opečte také slaninu. Burgery obložte slaninou, salátem, oblíbenou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!