Burčákové šneky s citronovou polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Rozkvas:
- 30 g pšeničného nebo žitného kvasu (kvásku)
- 150 g vody
- 160 g hladké mouky
- – vše smícháme a zakryté proti osýchán necháme vykvasit
- Dále:
- 160 g červeného burčáku
- 340 g hladké mouky
- 60 g cukru
- 80 g změklého másla
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra
- hrstka krájených rozinek
- Na polevu a posyp:
- citronová poleva
- mandlové plátky
Postup Burčákové šneky s citronovou polevou
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a v teple místnosti necháme nakynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12 kousků, z každého uděláme bulku a necháme odpočinout. Pak můžeme vytvarovat. Buď z bulky uděláme delší pramen a stočíme ho do hada….nebo bulku narazíme raznicí (razila jsem)…nebo je nechat ve tvaru bulky a tak i upéct.
Vytvarované šneky uložíme na plech nakynout, naražené tvary vzhůru nohama (chvíli před kynutím je pak obrátíme zpátky a necháme dokynout). Celý plech vsuneme do velkého igelitového pytlíku, těsto tak bude lépe kynout. Po vykynutí potřeme oslazeným mlékem a upečeme (200°C/18-20 minut).
Hotové šneky po vychladnutí pocákáme citronovou polevou a posypeme plátkovanými mandlemi.