Burčákové šneky s citronovou polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Rozkvas:
30 g pšeničného nebo žitného kvasu (kvásku)
150 g vody
160 g hladké mouky
– vše smícháme a zakryté proti osýchán necháme vykvasit
Dále:
160 g červeného burčáku
340 g hladké mouky
60 g cukru
80 g změklého másla
špetka soli
strouhaná citronová kůra
hrstka krájených rozinek
Na polevu a posyp:
citronová poleva
mandlové plátky

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a v teple místnosti necháme nakynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12 kousků, z každého uděláme bulku a necháme odpočinout. Pak můžeme vytvarovat. Buď z bulky uděláme delší pramen a stočíme ho do hada….nebo bulku narazíme raznicí (razila jsem)…nebo je nechat ve tvaru bulky a tak i upéct.

  3. Vytvarované šneky uložíme na plech nakynout, naražené tvary vzhůru nohama (chvíli před kynutím je pak obrátíme zpátky a necháme dokynout). Celý plech vsuneme do velkého igelitového pytlíku, těsto tak bude lépe kynout. Po vykynutí potřeme oslazeným mlékem a upečeme (200°C/18-20 minut).

  4. Hotové šneky po vychladnutí pocákáme citronovou polevou a posypeme plátkovanými mandlemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!