Bůček pečený s nádivkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

asi 1 kg nepříliš tučného bůčku
sůl
2 ks pečiva
30 g rozehřátého tuku
2 vejce
mléko (nebo pivo)
muškátový květ
100-150 g zmrazeného hrášku
karotka
kukuřice
2 polévkové lžíce nadrobno pokrájené petrželky
2 polévkové lžíce pažitky
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, opláchneme, prořízneme do něj kapsu a vysolíme ji. Pečivo nakrájíme na kostičky a přelijeme je rozehřátým tukem.

  2. Vejce rozšleháme s trochou mléka (piva), osolíme a okořeníme, nalijeme na pečivo, promícháme a necháme 10 minut bobtnat.

  3. Potom je promícháme se zelenou nádivkou, naplníme maso, otvor sešijeme tlustší nití nebo jej spíchneme jehlami na závitky (zbyla-li nádivka, naplníme ji do alobalové mističky, vytřené tukem).

  4. Maso vložíme do tlakového hrnce, osmahneme je, osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a 15–20 minut dusíme. Potom hrnec otevřeme a je-li maso již téměř měkké, přendáme je do pekáčku i se zbylou nádivkou. Pokud zbylo hodně šťávy, vydusíme ji, přelijeme na maso a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou.

  5. Měkké maso vyjmeme, nitě nebo jehly odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Podáváme je s vařenými bramborami, bramborovou kaší, kompotem. Studené maso je vhodné se zeleninovým nebo bramborovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!