Bůček pečený s nádivkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- asi 1 kg nepříliš tučného bůčku
- sůl
- 2 ks pečiva
- 30 g rozehřátého tuku
- 2 vejce
- mléko (nebo pivo)
- muškátový květ
- 100-150 g zmrazeného hrášku
- karotka
- kukuřice
- 2 polévkové lžíce nadrobno pokrájené petrželky
- 2 polévkové lžíce pažitky
- kmín
Postup Bůček pečený s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, opláchneme, prořízneme do něj kapsu a vysolíme ji. Pečivo nakrájíme na kostičky a přelijeme je rozehřátým tukem.
Vejce rozšleháme s trochou mléka (piva), osolíme a okořeníme, nalijeme na pečivo, promícháme a necháme 10 minut bobtnat.
Potom je promícháme se zelenou nádivkou, naplníme maso, otvor sešijeme tlustší nití nebo jej spíchneme jehlami na závitky (zbyla-li nádivka, naplníme ji do alobalové mističky, vytřené tukem).
Maso vložíme do tlakového hrnce, osmahneme je, osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a 15–20 minut dusíme. Potom hrnec otevřeme a je-li maso již téměř měkké, přendáme je do pekáčku i se zbylou nádivkou. Pokud zbylo hodně šťávy, vydusíme ji, přelijeme na maso a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou.
Měkké maso vyjmeme, nitě nebo jehly odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Podáváme je s vařenými bramborami, bramborovou kaší, kompotem. Studené maso je vhodné se zeleninovým nebo bramborovým salátem.