Brusinková grilovací omáčka
Recepty, GrilováníSuroviny
- 200 g sušených brusinek
- 200 ml(domácího) rybízového vína (nebo červeného vína, ale potom je třeba dát do omáčky víc cukru)
- 2 PL oleje
- 1 velká cibule
- 3 nakyslá jablka
- 2 PL třtinového cukru
- snítka čerstvého tymiánu
- 1 malý rajčatový protlak (140g)
- 1-2 chilli papričky
- asi 50 ml vinného octa (může být napůl s octem balsamico)
- sůl
- pepř
- 1 PL worchesterské omáčky
- 1 stroužek česneku
- voda dle potřeby
Postup Brusinková grilovací omáčka
Postup přípravy receptu
-
Brusinky namočíme nejméně na hodinu do vína.
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme na čtvrtky nakrájená, oloupaná jablka a společně na prudším ohni smažíme za častého míchání do té doby, než cibule i jablka začnou chytat barvu. Zasypeme třtinový cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.
Dále vhodíme lístky tymiánu, nasekané chilli papričky, větší část naložených brusinek i s vínem,rajský protlak a ocet. Necháme pod pokličkou lehce probublávat asi 15 minut, občas zamícháme, popř. doplníme vodou nebo vínem. Ke konci přidáme utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a worchestrem a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle výsledku doladíme konzistenci vodou,přidáme zbylé celé brusinky a ještě chvíli provaříme.
Použijeme jako omáčku ke grilovanému masu, můžeme i horkou naplnit do skleniček, uzavřít a na chvíli postavit na víčko. Skladujeme v chladu.