Brokolice se sýrovou omáčkou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 menší brokolice
400 g brambor
Na sýrovou omáčku (rychlá varianta):
2 dl mléka
30 g másla
100 gr smetanového taveného sýru
muškátový květ nebo strouhnout mušk.oříšek
špetka bílého pepře
sůl
2 kávové lžičky solamylu
Druhá varianta - s bešamelem:
2 dl mléka
50 g másla
50 g hladké mouky
100 g taveného smetan.sýru
sůl
bílý mletý pepř
muškátový květ

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici i brambory vaříme v páře a zatím připravíme sýrovou omáčku. Dělám dvě varianty. Při rychlé do vařícího mléka vložíme 100 g smetanového sýra - používám Madetu. Necháme v horkém mléce rozpustit a krátce povařit, zahustíme solamylem rozmíchaným v mléce, přecedíme a vložíme asi 3 dkg syrového másla. Výborná a opravdu rychlá - hodí se ovšem k okamžité spotřebě, protože při opakovaném ohřátí řídne!!!

  2. Varianta klasická je základní bešamelová omáčka: z 50 g másla a 50 g hladké mouky uděláme světlou jíšku, rozředíme 2 dl studeného mléka, osolíme, přidáme muškátový květ, bílý pepř, rozšleháme, uvedeme za stálého míchání do varu, povaříme do zhoustnutí (asi 15 -20 minut), během tohoto vaření přidáme 100 g měkkého smetanového sýra (může být i více) a pak přecedíme přes jemný cedník. Do hotové omáčky vložíme na povrch tenký plátek másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!