Brambory na smetaně

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

6 větších brambor
250 g kuřecího masa
koření na americké brambory
koření na kuřecí maso (dle své libosti)
sůl
pepř
obyčejné máslo
voda
smetana 12%

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kolečka.

  2. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a okořeníme dle svého uvážení. Já osobně skoro pokaždé používám grilovací koření bez soli, grilovací koření pálivé a trochu bilinkového koření. Osolíme a opepříme.

  3. Do zapékací mísy přidáme trochu másla, aby se brambory hned nepřipekly. Položíme první vrstvu nakrájených brambor a okořeníme kořením na americké brambory.

  4. Přidáme další vrstvu kuřecí maso a na něj další vrstvu brambor a zase okořeníme. Takhle pořád dokola dokud vám nezbyde žádné maso ani brambory a nebo nebudete mít plnou mísu.

  5. Zapékací mísu dáme do vyhřáté trouby a necháme změknout brambory. Já osobně se dívám každých 10-15 minut do trouby zda náhodou se brambory nepřipékají a pokud ano, tak postupně přidávám vodu, aby brambory nebyli nasucho a nespálili se.

  6. Aź jsou brambory měkké tak podlejeme smetanou. Na tuto várku bohatě stačí 250 ml smetany. Na více porcí je lepší 500 ml. Pokud by jste raději méně smetany, tak bude stačit i klidně 250 ml. Hlavně musí být obyčejná ne ke šlehání nebo na vaření. Potom by smetana nabobtnala a mohla by vytéct z mísy. To se nám jednou bohužel stalo.

  7. Po 5-10ti minutách vypneme troubu a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!