Bramborový věnec
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g vařených brambor, oloupaných, jemně nastrouhaných
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
- 1,5 lžičky citronové kůry - čerstvě nastrouhané
- sůl na špičku lžičky
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 140 ml mléka
- 100 g másla - rozpuštěného
- 2 lžíce rumu
- Dále dle chuti:
- nasekané ořechy
- mandlové lupínky
- kandované ovoce
- čokoláda - hořká, mléčná, bílá - nasekaná
- Dohotovení:
- 1 bílek na potření
- mandlové lupínky nebo nasekané ořechy na posypání
Postup Bramborový věnec
Postup přípravy receptu
-
Mouku, cukry, kůru, sůl a další suroviny dle vlastního výběru (kandované ovoce, ořechy...) nasypeme do mísy a promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme částí vlažného mléka a trochu promícháme. Necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme zbylé mléko, rum, vlažné máslo, nastrouhané brambory, vejce a žloutek. Ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 40 minut kynout.
Pak opět řádně propracujeme, rozdělíme na tři stejné díly, ze kterých na pomoučněném stole vyválíme tři dlouhé válečky, které zapleteme do copu, který přeneseme na pomaštěný plech nebo pečící papír.
Necháme ještě cca 30 minut kynout a před vložením do předehřáté trouby potřeme bílkem a posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme na 170 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.