Bramborový chlebík babičky Bé s improvizovanou nivovou pomazánou pana El

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na chléb:
1 kg hladké mouky
kvásek (viz níže)
3 velké brambory vařené studené
4 lžičky soli
4 lžičky kmínu
4 zrnka fenyklu
voda vlažná dle konzistence těsta
(Nivová pomazánka mého milovaného El):
100 g nivy
1 kelímek cottage
1/2 kelímku pomazánkového másla bez příchuti
1/4 cibule středně velké
trošinka soli

Postup přípravy receptu

  1. Chlebík babičky Bé: Připravíme si kvásek: 42 g kvasnic rozdrobíme do hrnečku, zasypeme kávovou lžičkou soli, kávovou lžičkou moučkového cukru a 5-ti kávovými lžičkami vlažné vody. Necháme vzejít kvásek - cca 10 - 15 minut.

  2. Do mísy si dáme mouku, nastrouháme brambory, smícháme se solí a kmínem, přidáme kvásek a dle konzistence přiléváme vlažnou vodu (cca 400- 500 ml), těsto musí být vláčné, nelepivé (trošinku se nám lepit bude, ale ne moc...). Na plech si uděláme bochánek (spíše tedy bochan), který potřeme vodou smíchanou se solí a necháme cca 30 - 45 minut kynout.

  3. Chlebíček nám pěkně vykynul, dáme do trouby předehřáté na 190 °C, po prvních 15- ti minutách potřeme vodou se solí, poté potřeme po 30-ti minutách a pak ještě jednou po vytažení z trouby. Chlebík pečeme tedy 45 - 60 minut.

  4. Nivová pomazánka: Nivu si rozdrobíme do misky, přidáme nadrobno pokrájenou cibulku, cottage, pomazánkové máslo, všechno smícháme ponorným mixérem a případně dle chuti přisolíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!