Bramborovo – sýrové bulky s mákem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 50 ml vody
- lžička cukru
- 1 vejce
- 50 g hrubě strouhaného sýra
- 200 g strouhaných vařených brambor
- 2 lžíce oleje
- lžička soli
- 10 g droždí
- mletý pepř
- 250-270 g hladké mouky
- mák na posyp
Postup Bramborovo – sýrové bulky s mákem
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a necháme ho pekárnou jen umíchat, vykyne pak v míse (mouku přisypáváme postupně, podle potřeby). Dlouhým kynutím a větším teplem by těsto hodně zřídlo. Bez pekárny jen ve vodě rozpustíme droždí s cukrem a pak vmícháme ostatní suroviny. Těsto kyne v míse necelou hodinu.
Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na dílky a z každého uděláme bulku (pokud by bylo třeba, lehonce podsypáváme moukou) a tu svrchu navlhčíme vodou a dobře oválíme v celém máku.
Bulky vykynou na plechu s pečícím papírem a bez jakéhokoliv dalšího potírání je pak upečeme ve vyhřáté troubě.