Bramborové šišky se slaninou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 400 g vařených brambor (klidně zbylých od oběda)
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- 1 vejce
- cca 80 g hrubé mouky, dle potřeby
- cca 12 plátků slaniny anglické nebo česnekové, moravské, paprikové, pikant...
- olej na smažení
Postup Bramborové šišky se slaninou
Postup přípravy receptu
-
Vařené, oloupané, zchladlé brambory nastrouháme nebo rozšťoucháme, přidáme vejce, dochutíme solí, česnekem a promícháme. Dle moučnatosti brambor přisypeme tolik mouky, abychom vytvořili vláčné, ne příliš tuhé těsto, do kterého se nám bude dobře balit slanina.
Těsto rozdělíme na dílky o váze cca 50 - 55 gramů, na pomoučněném stole nebo v dlani je zploštíme do placičky, do jejich středu položíme ruličku slaniny, které těstem obalíme.
Smažíme v rozpáleném oleji nebo sádle ze všech stran dozlatova.
Podáváme s kysaným nebo dušeným zelím jako hlavní chod, nebo klidně vychladlé a rozkrojené, jako chuťovku, například k pivu nebo vínu.