Bramborová hnízdečka se špenátem nebo mangoldem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 750-1000 g moučných brambor (záleží na účelu použití, na předkrm stačí 750 g)
- sůl
- 2 lžíce másla
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- Náplň
- 500 g čerstvého mangoldu nebo špenátu
- máslo
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 50 g anglické slaniny
- na dokončení
- mletá sladká paprika
Postup Bramborová hnízdečka se špenátem nebo mangoldem
Postup přípravy receptu
-
Omytý špenát nebo mangold bez řapíků překrájíme na menší kousky.
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme mangold nebo špenát, ochutíme česnekem utřeným se solí a prudce smažíme, aby zelenina nepustila moc vody.
Omyté brambory vaříme ve slupce doměkka. Scedíme, necháme částečně zchladnout, oloupeme a ihned prolisujeme lisem na brambory.
Přidáme měkké máslo, žloutky, strouhneme muškátový oříšek, osolíme a rychle promícháme. Naplníme jimi zdobící sáček a na plech potřený máslem tvoříme hnízdečka.
Hnízdečka poprášíme paprikou a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut.
Pak naplníme špenátem a podáváme jako přílohu k masu nebo jako předkrm. Neodbytným masožravcům ještě můžete do špenátu vmíchat rozpečenou anglickou slaninu.