Bramboráková pizza šumavská

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Bramborákové těsto:
brambory
hladká mouka
vejce
česnek třený nebo lisovaný
pepř
sůl
majoránka
Smaženice:
houby směs (čerstvé, mražené nebo sušené a předem namočené a vymačkané)
cibule (česnek)
mletý pepř
sůl
sádlo na vymaštění pekáče
nastrouhaný sýr
kečup

Postup přípravy receptu

  1. Udělat klasické bramborákové těsto: Strouhané syrové brambory smíchat s vejcem, hrstí mouky, solí, pepřem, rozemnutou majoránkou a prolisovaným (utřeným) česnekem. Každý podle svého gusta.

  2. Do sádlem hodně vymaštěného pekáčku rozprostřít polovinu bramborákového těsta, dát péci cca 1/2 hodiny v rozpálené troubě cca 200 stupňů, až se těsto srazí a na povrchu trochu zezlátne.

  3. Mezitím si připravit na pánvičce houbovou směs, pokrájené houby podusit na osmahlé cibulce na sádle nebo oleji, někdo i na troše podrceného česneku podle Jana Wericha, opepřené, osolené, ALE BEZ VAJEC! Vydusit do polotuhé konzistence.

  4. Houbovou směs navrstvit na první část upečeného bramboráku v pekáčku, podél stěn nechat volnou mezeru a pak převrstvit druhou částí bramborákové směsi. Celé to pak dát do trouby dopéct při cca 200 °C asi 1/2 hodiny, než opět povrch zezlátne.

  5. Po naložení porcí na talíře je možné povrch šumavské pizzy pokecat kečupem, jak kdo má rád. Bramborákovou pizzu v pekáčku je možné posypat strouhaným sýrem a dát ještě krátce zapéct do trouby, než sýr se rozpustí, zapeče a zezlátne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!