Borůvková Charlotta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 ks vajec
- 120 g cukr krupice
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce vody
- 100 g borůvkové marmelády
- NÁPLŇ:
- 150 g cukru krupice
- 300 ml mléka
- 4 žloutky
- 30 g želatiny
- 400 g borůvek
- 400 ml smetany ke šlehání
Postup Borůvková Charlotta
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny a odstavíme. Do pěny zlehka vmícháme mouku a nakonec 2 lžíce vody. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby. Pečeme při 200°C asi 8 minut. Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou, stočíme do rolády a vložíme do lednice zatuhnout.
Cukr svaříme se 2/3 mléka. Polovinu zbylého mléka rozšleháme se žloutky a za stálého míchání pomalu přilijeme do vroucí směsi (již nevaříme). Zbytek mléka smícháme se želatinou a necháme nabobtnat.
Smetanu vyšleháme ne pevnou šlehačku. Borůvky rozmixujeme. Do vychladlé mléčné směsi přidáme rozmixované borůvky (2/3) i rozpuštěnou želatinu a šlehačku. Směs necháme v chladu, dokuď neztuhne.
Mezitím nakrájíme z rolády tenké plátky a vyložíme jimi půlkulatou formu, tu naplníme polovinou smetanové směsí, na ni rozložíme další roládové plátky a navršíme zbylý krém. Formu uzavřeme zbylými rolkami a vložíme do chladna. Ztuhlý moučník vyklopíme.