Boloňské ragú
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 6 lžic olivového oleje (nejlépe panenský)
- 150 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
- 2 střední cibule nakrájené na drobno
- 4 stroužky česneku nakrájené na drobno
- 100 g mrkve nakrájené na drobno
- 100 g řapíkatého celeru nakrájeného na drobno
- 225 g drůbežích jater odblaněných
- 700 g libového mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 375 ml červeného vína
- 2 (400g) plechovka loupaných krájených rajčat
- 400 g rajčatového protlaku (nejlépe koncentrovaného, viz. poznámka)
- sůl
- mletý pepř
- čerstvá bazalka (cca 15 listů)
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup Boloňské ragú
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte si troubu na 140°C. Slaninu nakrájejte na nudličky a v širokém, nejlépe litinovém kastrolu s kovovými uchy ji opečte na 3 lžících olivového oleje. Po cca 4 minutách přidejte cibuli a česnek a opékejte asi další 2 minuty dosklovata.
Přidejte celer a mrkev a míchejte ještě asi 2 minuty. Přidejte zbylý olej, játra a po minutě obě mletá masa. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte 5 minut tak, aby maso zhnědlo. Zalijte vínem a přiveďte k varu.
Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu listů bazalky a hrnec bez poklice dejte asi na 4 hodiny do trouby (nemusíte si toho celou dobu vůbec všimnout).
Po 4 hodinách omáčku přesuňte zpátky na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte. Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku.