Boloňské ragú

Recepty, Mleté maso

Suroviny

6 lžic olivového oleje (nejlépe panenský)
150 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
2 střední cibule nakrájené na drobno
4 stroužky česneku nakrájené na drobno
100 g mrkve nakrájené na drobno
100 g řapíkatého celeru nakrájeného na drobno
225 g drůbežích jater odblaněných
700 g libového mletého hovězího masa
200 g mletého vepřového masa
375 ml červeného vína
2 (400g) plechovka loupaných krájených rajčat
400 g rajčatového protlaku (nejlépe koncentrovaného, viz. poznámka)
sůl
mletý pepř
čerstvá bazalka (cca 15 listů)
100 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte si troubu na 140°C. Slaninu nakrájejte na nudličky a v širokém, nejlépe litinovém kastrolu s kovovými uchy ji opečte na 3 lžících olivového oleje. Po cca 4 minutách přidejte cibuli a česnek a opékejte asi další 2 minuty dosklovata.

  2. Přidejte celer a mrkev a míchejte ještě asi 2 minuty. Přidejte zbylý olej, játra a po minutě obě mletá masa. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte 5 minut tak, aby maso zhnědlo. Zalijte vínem a přiveďte k varu.

  3. Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu listů bazalky a hrnec bez poklice dejte asi na 4 hodiny do trouby (nemusíte si toho celou dobu vůbec všimnout).

  4. Po 4 hodinách omáčku přesuňte zpátky na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte. Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!