Benátské risi e bisi

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

350 g kulatozrnné rýže na italské risotto
2 l jemného masového vývaru
300 g mraženého zeleného hrášku (nebo čerstvého vyloupaného)
1 malá cibule
1-2 stroužky česneku
60 g sušené šunky
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce másla
80 g strouhaného parmazánu případně jiného starého výrazného sýra (použila jsem zralý cantal)
2 lžíce sekané hladkolisté petrželky
čerstvě mletý pepř
případně trochu mořské soli

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si jemný masový vývar, ve kterém chvilku oblanšírujeme hrášek (mražený jen natolik, aby nebyl uvnitř studený) a scedíme. Hrášek odložíme a vývar udržujeme horký.

  2. Cibuli a parmskou šunku nakrájíme na velmi drobné kostky, česnek nasekáme. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a šunku a chvilku restujeme. Přidáme nasekaný česnek a ve chvíli, kdy se rozvoní, přisypeme suchou rýži. Smažíme dále, až se zrnka rýže obalí tukem a lehce zprůsvitní. Přilijeme dvě sběračky vývaru, aby byla rýže ponořená. Stále promícháváme a jakmile se tekutina začíná odpařovat, opět dolijeme dvě sběračky vývaru. Proces opakujeme 15 minut a poté přidáme blanšírovaný hrášek.

  3. Pokračujeme v míchání a postupném přilévání vývaru až do doby, kdy je rýže uvařená na skus a konzistence pokrmu krémová (5-10 minut). Hotové odstavíme a vmícháme studené máslo a nastrouhaný sýr. Na závěr přidáme petrželku a dochutíme pepřem a solí podle chuti. Při podávání můžeme sypat hoblinkami použitého sýra.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!