Benátské risi e bisi
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 350 g kulatozrnné rýže na italské risotto
- 2 l jemného masového vývaru
- 300 g mraženého zeleného hrášku (nebo čerstvého vyloupaného)
- 1 malá cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 60 g sušené šunky
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce másla
- 80 g strouhaného parmazánu případně jiného starého výrazného sýra (použila jsem zralý cantal)
- 2 lžíce sekané hladkolisté petrželky
- čerstvě mletý pepř
- případně trochu mořské soli
Postup Benátské risi e bisi
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si jemný masový vývar, ve kterém chvilku oblanšírujeme hrášek (mražený jen natolik, aby nebyl uvnitř studený) a scedíme. Hrášek odložíme a vývar udržujeme horký.
Cibuli a parmskou šunku nakrájíme na velmi drobné kostky, česnek nasekáme. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a šunku a chvilku restujeme. Přidáme nasekaný česnek a ve chvíli, kdy se rozvoní, přisypeme suchou rýži. Smažíme dále, až se zrnka rýže obalí tukem a lehce zprůsvitní. Přilijeme dvě sběračky vývaru, aby byla rýže ponořená. Stále promícháváme a jakmile se tekutina začíná odpařovat, opět dolijeme dvě sběračky vývaru. Proces opakujeme 15 minut a poté přidáme blanšírovaný hrášek.
Pokračujeme v míchání a postupném přilévání vývaru až do doby, kdy je rýže uvařená na skus a konzistence pokrmu krémová (5-10 minut). Hotové odstavíme a vmícháme studené máslo a nastrouhaný sýr. Na závěr přidáme petrželku a dochutíme pepřem a solí podle chuti. Při podávání můžeme sypat hoblinkami použitého sýra.