Beléšky/vdolky na plotně
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 60 g droždí
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml mléka
- Na dotvoření:
- povidla
- mák nebo hrušková marmeláda
- rybízová marmeláda nebo sádlo a sůl
- Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou.
Postup Beléšky/vdolky na plotně
Postup přípravy receptu
-
Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout.
Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum.
Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vlastního uvážení), vytvarujeme placičku a položíme na plotýnku. Takto se jich tam vejde několik.
Placička se peče na plotýnce, dokud na sobě nemá zlaté či hnědé mapky. Neotáčejte příliš brzo, je přilepená k plotýnce a vrchní vrstva by zůstala na plotýnce a museli byste ji oškrabávat. Pak ji otočíme a pečeme z druhé strany. Můžeme lehce přimáčknout plochou stranou nože k plotýnce, aby měla kontakt na více místech. Takto vytvoříme placičky z celého těsta.
Nejlepší je podávat je hned teplé a to buď potřené povidly a posypané mákem, nebo s marmeládou. Dříve se jedly i na slano potřené sádlem a osolené.
ožná je lze upéci i na plotýnce elektrického sporáku, ale já jsem neměla příležitost to vyzkoušet. Placičky bývají někdy uprostřed trošku syrové, pokud jste je pekli více zprudka, ale to nevadí, neboť těsto je bezvaječné a mnohým strávníkům to tak chutná víc.