Beléšky/vdolky na plotně

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
1/2 kg hladké mouky
3 lžíce oleje
60 g droždí
špetka soli
100 g moučkového cukru
200 ml mléka
Na dotvoření:
povidla
mák nebo hrušková marmeláda
rybízová marmeláda nebo sádlo a sůl
Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou.

Postup přípravy receptu

  1. Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout.

  2. Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum.

  3. Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vlastního uvážení), vytvarujeme placičku a položíme na plotýnku. Takto se jich tam vejde několik.

  4. Placička se peče na plotýnce, dokud na sobě nemá zlaté či hnědé mapky. Neotáčejte příliš brzo, je přilepená k plotýnce a vrchní vrstva by zůstala na plotýnce a museli byste ji oškrabávat. Pak ji otočíme a pečeme z druhé strany. Můžeme lehce přimáčknout plochou stranou nože k plotýnce, aby měla kontakt na více místech. Takto vytvoříme placičky z celého těsta.

  5. Nejlepší je podávat je hned teplé a to buď potřené povidly a posypané mákem, nebo s marmeládou. Dříve se jedly i na slano potřené sádlem a osolené.

  6. ožná je lze upéci i na plotýnce elektrického sporáku, ale já jsem neměla příležitost to vyzkoušet. Placičky bývají někdy uprostřed trošku syrové, pokud jste je pekli více zprudka, ale to nevadí, neboť těsto je bezvaječné a mnohým strávníkům to tak chutná víc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!