Bavorské vdolečky se šlehačkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 1 vejce
- kvásek z 20 g droždí
- 150-200 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 rovná lžička soli
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- olej na smažení
- jahodový džem
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- 50 g tvarohu na strouhání
Postup Bavorské vdolečky se šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Máslo třeme v míse s moučkovým cukrem, přidáme žloutky, vejce, sůl a citrónovou kůru a dobře vymícháme. Do mísy prosejeme nahřátou mouku, přidáme vykynuté droždí a vlažné mléko s rumem a vypracujeme těsto (nesmí být příliš tuhé).
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté těsto pak vyklopíme na pomoučněný vál, propracujeme ještě rukama, rozválíme na sílu asi 15 mm a skleničkou vykrájíme vdolečky. Necháme je na válu ještě chvíli kynout a potom je několik minut smažíme v rozpáleném rostlinném oleji dočervena. Nejdříve vdolečky smažíme pod pokličkou, potom je obrátíme a dosmažíme bez pokličky.
Usmažené vdolečky (zkusíme špejlí) vyjmeme z oleje a rozložíme na ubrousek, aby se vsáknul přebytečný olej. Vdolečky necháme trochu zchladnout, pak je potřeme jahodovým džemem, na něj dáme kopeček dotuha ušlehané smetany a posypeme troškou strouhaného tvarohu.