Báječné špekové knedlíky

Recepty, Přílohy

Suroviny

20 rohlíků nebo housek
asi 3/4 kg vepřového uzeného bůčku (já dávám nejraději maso z uzených žebírek)
asi 4-6 vajec (ale i 4 stačí)
asi 3/4 l mléka
polohrubá mouka nebo hrubá mouka (na 5 rohlíků maximálně asi 100g mouky, ale klidně stačí i méně)
sůl
sekaná petrželka
trocha oleje

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájet pečivo a maso na drobné kostičky. Do kastrolu nebo hluboké pánve stříknout trochu oleje, a na něm rozškvařit a opéci bůček. Přisypat rohlíky a společně důkladně opéci do zlatohněda a dokřupava.

  2. Vysypat do mísy a přelít mlékem s rozkvedlanými vejci. Nechat nasáknout. Ochutit. Posypat moukou. Ne moc. Tak, aby se zvlhčená masa spojila.

  3. Promíchat a mokrýma rukama udělat kouli asi jako pomeranč. Těsto je měkké a po vytvarování se na podložce může trošku, malinko sesednout“. Někdy, neházím-li knedlíky přímo do vody ale dávám je na podložku, je zlehka obalím v mouce, aby se mi nelepily k sobě (jsou mokré od formování mokrýma rukama), to docela doporučuji.

  4. Dáte-li mouky víc, nic se nestane, křupavé houstičky udrží jeho lehkou konzistenci, jen bude knedlík poněkud hutnější. Nedá se jinak, musíte to sami vyzkoušet! Té mouky tam přijde opravdu relativně málo.

  5. Knedlíky zavařujeme do vařící osolené vody, zamíchat, aby šly ode dna. Vaříme asi 20–25 minut, vyplavou. Vyndejte pak 1, rozkrojte a uvidíte, jestli je hotový. Hotové knedlíky propíchnout, aby vyšla pára.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!