Bábovka hrníčková s čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 ¼ hrnku cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 4 vajíčka
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek vody
- 1 kypřící prášek do pečiva
- kakao (dle potřeby)
- 50 g mandlí (lupínky)
- 100 g hořké čokolády
Postup Bábovka hrníčková s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Hořkou čokoládu nalámeme na malé kousíčky. Bílky se špetkou soli ušleháme na pevný sníh a prozatím odložíme do lednice. Žloutky ušleháme s oběma cukry do husté pěny. Postupně přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně směs prošleháme, opatrně přimícháme pevný sníh z bílků a mandlové lupínky. Jednu třetinu těsta obarvíme kakaem.
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Střídavě formu plníme světlým i tmavým těstem a prokládáme nalámanou hořkou čokoládou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Po upečení formu zabalíme do vlhké utěrky a necháme chvíli vychladnout. Pak bábovku vyklopíme na tác a pocukrujeme.