Bábovka hrníčková s čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 hrnky polohrubé mouky
1 ¼ hrnku cukru moučky
1 vanilkový cukr
4 vajíčka
1 hrnek oleje
1 hrnek vody
1 kypřící prášek do pečiva
kakao (dle potřeby)
50 g mandlí (lupínky)
100 g hořké čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Hořkou čokoládu nalámeme na malé kousíčky. Bílky se špetkou soli ušleháme na pevný sníh a prozatím odložíme do lednice. Žloutky ušleháme s oběma cukry do husté pěny. Postupně přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně směs prošleháme, opatrně přimícháme pevný sníh z bílků a mandlové lupínky. Jednu třetinu těsta obarvíme kakaem.

  2. Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Střídavě formu plníme světlým i tmavým těstem a prokládáme nalámanou hořkou čokoládou.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Po upečení formu zabalíme do vlhké utěrky a necháme chvíli vychladnout. Pak bábovku vyklopíme na tác a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!