Babiččiny vdolečky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
4 lžíce cukru krupice
50 g droždí
4 žloutky
2 dl oleje
špetka soli
250 ml mléka
Tvarohová nádivka:
2 tvarohy
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
rozinky
citronová kůra
Rumový roztok:
60 g rozpuštěného másla
rum
1 vanilkový cukr
mleté vlašské ořechy nebo drobenka
olej na plech

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme kvásek - mléko ohřejeme s cukrem, do něj rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, dáme žloutky, osolíme a vlijeme olej a nakonec kvásek. Vypracujeme těsto, necháme asi 30 minut kynout zakryté utěrkou.

  2. Tvarohou náplň připravíme tak, že smícháme tvarohy s vejcem, vanilkovým cukrem a cukrem krupice, citronovou kůrou a rozinkami (ty nejdříve namočíme do horké vody, aby změkly).

  3. Na pomoučněném vále vyválíme těsto asi na 0,5 cm silný plát a vykrajujeme čtverečky ne větší jak 5x5 cm, na které dáme hromádku tvarohové nádivky a zaděláme, dobře spojíme, aby náplň nevytékala.

  4. Spoj držíme v prstech a vdoleček nejdříve namočíme v rumovém roztoku a pak vložíme do misky s mletými oříšky nebo do drobenky, pak klademe na vymazaný plech oříšky nebo drobenkou nahoru.

  5. Vdolečky necháme na plechu chvilku nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě asi při 200-220°C dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!