Babiččiny startovací žemličky (jinak housky)

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

250 ml plnotučného mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
2 lžičky soli
50 g tuku (dávám 3 lžíce oleje)
500 g hladké mouky
40 g droždí čerstvého (nebo 1 balíček sušeného)
bílek na potření
1 lžíce oleje
kmín (semínka)
sůl
mák

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience, tak jak jsou psané dáme do pekárny za sebou, zapneme na program TĚSTO, pak vyndáme vykynuté těsto na vál, upleteme housky, dáme je na plech, potřeme je bílkem (který nám zbyl) smíchaným s olejem a posypeme tím, co máte rádi (semínka, kmín, mák, hrubá sůl...), přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě tak půl hodiny kynout, pak upečeme ve vyhřáté troubě na 200-250°C podle trouby a pečeme je tak 15 minut, až jsou zlatavé.

  2. Mohou se udělat ručně-nejprve si uděláme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí, necháme vzkypět a vylijeme do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!