Babiččina cacarka neboli Zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě

Recepty, Polévky

Suroviny

30 dkg klobásy s paprikou typu čabajka (lovecký salám, uzené)
1 velká cibule
3 lžíce sádla
50 dkg kysaného zelí (jeden pytlík, dávejte pozor, aby v něm byla také ta voda, je to důležité)
ocet podle potřeby
5 - 7 brambor podle velikosti
20 g mleté červené papriky sladké
(kdo má rád, přidá špetku pálivé papriky nebo malinko chilli)
majoránka
kmín, 4 bobkové listy a 4 nová koření
1 a více litrů silného vývaru z kostí nebo hovězí bujon (příp. masox)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte sádlo, na něj nasypte kmín, pak přidejte cibulku a osmažte ji do sklovita, ne do hněda.

  2. Potom přidejte nakrájenou klobásu, přidejte sladkou papriku a zarestujte. Přidejte brambory, koření (nové a list) a zalijte vývarem a dolijte horkou vodou. Osolte a nechte vařit. Vezměte zelí v pytlíku a odstřihněte roh a vymačkejte šťávu do hrnečku. Bez sáčku vymačkej zelí nad kastrůlkem a pak zelí překrájej.

  3. Až brambory budou vařené, tak přidejte zelí i tu vodu, ale ne všechnu a pomalu vařte. Když je to všechno vařené, tak ochutnejte, přidejte maggi a určitě majoránku.

  4. Polévka by měla být dostatečně nakyslá, ale delikátně, a proto jestli je málo, tak přidejte ještě vodu ze zelí a případně něco octa. Polévku můžete, ale nemusíte zahustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!