Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem

Recepty, Dorty

Suroviny

dortová forma ø 24 cm
Korpus 2x:
4 vejce
130 g cukru krupice
90 g hladké mouky (použijte nejlépe Dortovou Babiččinu volbu)
40 g arašídů (vyloupaných ze slupek)
Profiterolky:
140 ml vody
40 g (50 ml) oleje
špetka soli
100 g hladké mouky
2 vejce
Čokoládová náplň do profiterolek:
120 ml smetany 33%
100 g tmavé čokolády
2 cl bourbonu (příp. rumu)
Krém:
180 g hodně zralého banánu
500 g mascarpone
750 ml smetany 33%
4 ztužovače smetany
moučkový cukr
Slaný karamel:
½ hrnku krupicového cukru
2 velké lžíce másla
120 ml smetany
1 čajová lžička soli
Na dokončení:
hrst nasekaných arašídů
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si první korpus. Arašídy rozmixujte najemno. Vyložte formu pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Do mísy prosejte mouku, přidejte arašídy a zlehka promíchejte, nejlépe silikonovou stěrkou. Těsto nalijte do formy, vložte do trouby. Pečte 25 – 30 minut.

  2. Než těsto vychladne a budete moct připravit formu na další pečení, připravte těsto na profiterolky. Do rendlíku nalijte vodu, olej, přidejte špetku soli. Až se začne směs vařit, přisypte mouku, plamen mírně stáhněte a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a vařečky a bude gumové a vláčné“. Bude to trvat 1-2 minuty. Těsto přendejte do mísy, rozprostřete a nechte zchladnout.

  3. Než zchladne těsto na profiterolky, připravte do nich náplň. Do kastrůlku nalijte smetanu a bourbon. Přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte krátce probublat a odstavte z plotny.

  4. Do zchladlého těsta na profiterolky postupně zapracujte obě vejce. Použijte nejlépe hnětací háky. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Vyložte plech pečícím papírem. Do misky nalijte studenou vodu.

  5. Pomocí dvou lžiček vykrajuje z těsta kuličky. Vždy si lžičky namočte ve vodě, než se pustíte k vykrajování další. Vložte do trouby. Pečte zprudka 5 minut. Pak snižte teplotu na 180 ⁰C a dopečte dozlatova asi 15 minut.

  6. První korpus vyjměte z formy. Jednoduše odřízněte korpus naplacato položeným nožem od formy. Opět si připravte formu k pečení. Znovu připravte korpus s arašídy.

  7. Slaný karamel. Na pánev nasypte rovnoměrně cukr, položte na plotnu a nechte rozpustit. S karamelem nemíchejte, ale pánví vždy zakružte. Zlatý karamel odstavte asi na minutu. Poté přidejte máslo a smetanu. Přisypte sůl a promíchávejte, dokud se vše nespojí. Pokud se vám bude zdát karamel hodně hustý, přilijte ještě smetanu.

  8. Do trezírovacícho sáčku dejte trubičku s dlouhou kulatou úzkou špičkou. Sáček naplňte krémem a naplňte odpalované kuličky náplní. Vložte do lednice.

  9. Banán rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do mísy přidejte půl kila mascarpone, 250 ml smetany a dva ztužovače smetany. Našlehejte. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

  10. Do studené mísy nalijte 500 ml smetany, přidejte 2 ztužovače smetany a vyšlehejte smetanu. Smetanu po částech lehce vmíchejte k mascarpone směsi.

  11. Oba korpusy rozkrojte v půli. Na spodní vrstvu natřete krém, přelijte lehce karamelem, přiklopte korpusem a postupujte takto se všemi patry. Pokud vám zbyl banán, můžete jej nakrájet na slabé plátky a proložit jím dort.

  12. Dort rovnoměrně pomažte krémem. Na spodní hranu nalepte profiterolky. Slaným karamelem přelijte povrch dortu. Nasekanými buráky posypte dort po obvodu. Ke zdobení vytvořte z cukru a kapky vody karamel, kterým můžete dozdobit profiterolky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!